Obavijesti‎ > ‎

Otvorenje Centra hrvatske nastave u Baden-Württembergu

objavio 28. stu 2009. 05:01 hrvatska nastava Stuttgart   [ ažurirano 29. stu 2009. 16:12 ]
 
Sada već ponosno i sretno možemo javiti posjetiteljima naše stranice, Hrvaticama i Hrvatima u domovini kao i onima koji domovinu nose duboku u srcu živeći na nekoj od brojnih inozemnih adresa, kako je 23. studenog 2009. godine svečano otvoren Centar hrvatske nastave u Baden Württembergu. Čin dobivanja prostorija u kojima će se svakodnevno disati, pjevati, osluškivati i govoriti hrvatski jezik nosi daleko više ponosa nego što bi se to riječima moglo izreći. 

Naime, riječ je o činjenici kako Hrvati, kako  je to na otvorenju  lijepo istaknuo Ante Cicvarić, generalni konzul Republike Hrvatske u Stuttgartu, ne smiju zaboraviti njegovati svoj jezik i kako hrvatstvo  nije samo poznavanje elementarnih oblika razgovornog jezika, biti Hrvatom daleko je više -  njegovati u obitelji i usavršavati u hrvatskoj nastavi spoznaje iz kulture, povijest i zemljopisa… znati otkud potječemo, koja je zemlja naših djedova, zaključio je Cicvarić.

Večer je bila emocionalna za sve – u njemačkoj noći i na njemačkoj adresi prostorijama su se topile riječi hrvatskih tekstova. Pozdravi i čestitke iz Ministarstva, dirljiv govor gospođe Pečevar, predsjednice Roditeljskog vijeća, iskreni i duhoviti uratci polaznika hrvatske nastave, instrumentalne izvedbe skladbi te vokalne izvedbe hrvatskih pjesama učinile su su ovu prigodu jos svečanijom. Prostor  je prazan i njegova tišina zjapi ukoliko ga ne ispunjavaju ljudi, topli žamor, začeta suza u oku i ponos neskriven na licu. A bilo je upravo tako, nakon napornog truda koji su uložili začetnik ideje Milan Bošnjak, predanog rada nekadašnjeg koordinatora Ivana Adamovića, današnje koordinatorice Jasne Aničić, roditeljskog zajedničkog napora te rada niza učiteljica i učitelja koji su ostavljali svoj trag u učenju hrvatskog jezika te održavanju i jačanju hrvatskog identiteta kao što to čine i dalje, na otvorenju se napokon moglo osjetiti svojevrsno olakšanje, istinska sreća i duboko zadovoljstvo.

Povijest se može ispisivati i dalje ukoliko roditelji pokažu moralnu svijest i svom djetetu usade ljubav prema domovini, učiteljice i učitelji ju prodube kroz predani rad, a potrebe Hrvata izvan domovine osluhnu oni u domovini.

Centar tek sad treba zaživjeti, svoje prostorije velikodušno otvara svima kojima je Hrvatska u srcu s iskrenom željom kako će djeca koju su roditelji na otvorenju držali za ruke i sama u dalekoj budućnosti držati svoje potomke u naručju, sudjelujući u radu i unaprijeđivanju tog istog rada ne zaboravljajući koliko je truda uloženo i koliko ga se još mora uložiti kako bi se naša zajednica očuvala i ostala snažna i djelotvorna i dalje.

Comments