Obavijesti‎ > ‎

Obilježavanje Dana hrvatskog jezika u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Stuttgartu

objavio 20. ožu 2010. 17:13 hrvatska nastava Stuttgart   [ ažurirano 27. ožu 2010. 16:43 ]
U ponedjeljak, 15. ožujka 2010., u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Stuttgartu, održana je svečana akademija pod nazivom "Blagdan riječi hrvatske". Nakon pozdravne riječi generalnog konzula g. Ante Cicvarića i krasnoslova pjesama 

„O jeziku“ Vladimir Nazor  

„Moj hrvatski“ Pajo Kanižaj

„Oda hrvatskom jeziku“ Malkica Dugeč

„Udomljenje riječi hrvatske“ Malkica Dugeč

„Što će ti ruke“ Malkica Dugeč

„Besmrtne riječi hrvatske“ Malkica Dugeč

u interpretativnoj izvedbi gđe. prof. Malkice Dugeč, koordinatorice Jasne Aničić te učiteljica Branke Kordić i Ivane Grubišić, uslijedilo je predavanje prof. Dugeč na temu Uzroci i posljedice „Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika“. I premda se povodom ovakvih predavanja najčešće čitaju ulomci, osvrti, sažetci iz različitih studija koje teoretski ili iskustveno problematiziraju povijest, položaj ili pak život jezika, publika je te večeri uživala povlastice slušajući njezino predavanje o mijenama hrvatskoga jezika jer tko je o tome bolje mogao govoriti od nje koja je bila dijelom tih mijena, svjedokom vremena – gđe. prof. Malkice Dugeč.

Svečanosti akademije pridonijela je i Anina Bajac izvevši na violini "Koncert u A-molu" Antonija Vivaldija i "Primorski ples" Miroslava Šlika. 

Fotografije pogledajte ovdje.
Comments