Obavijesti‎ > ‎

Majčin dan u Reutlingenu

objavio 9. svi 2010. 09:05 hrvatska nastava Stuttgart   [ ažurirano 9. svi 2010. 12:44 ]
Druge nedjelje u svibnju majke diljem svijeta slave svoj dan. Obilježavanje Majčina dana poteklo je iz Sjedinjenih Američkih Država 1877. godine, a proglašen je službenim danom tridesetak godina kasnije. Utemeljila ga je Anna Jarvis iz Philadelphije, koja je okupila američke majke i izborila se da svake godine, drugu nedjelju u svibnju, odaju počast svim majkama na zemlji. No, davno prije američkih aktivistkinja, majkama su slavlja priređivali Grci i Rimljani. U 17. stoljeću engleske su majke imale slobodnu neradnu nedjelju u svibnju. Cesarić, Tadijanović, Šimić, Kolumbić, Škrinjarić - samo su neki od hrvatskih književnica i književnika koji su opjevali majke i poetski istaknuli njihov značaj u našim životima. “Majčino je srce bezdan u čijim ćeš dubinama uvijek jedno pronaći - spremnost na oprost”, rekao je jednom slavni francuski književnik Honoré de Balzac.  


Naše majke trebamo voljeti svaki dan, no na Majčin dan trebamo istaknuti našu pažnju, nježnost, ljubav i poštovanje, pokazati barem mrvicu onoga što nam ona svakodnevno nesebično daruje. Majčin se dan ove godine obilježava 14. svibnja a ujedno je uvod u obilježavanje Međunarodnog dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja.

Simpatični mališani iz Reutlingena prigodno su tijekom misnog slavlja iskrenim mislima i riječima zahvalili svojim majkama koje nisu skrivale ponos i sreću. Nakon sv. mise zainteresirane mame, tete, bake, ali i tate mogli su uživati u malenoj izložbi dječjih radova i portreta majki.  

Fotografije pogledajte ovdje.
Comments