Obavijesti‎ > ‎

Izlet učenika hrvatske nastave Baden-Württemberg u Zagreb i Trakošćan

objavio 7. svi 2015. 23:59 hrvatska nastava Stuttgart   [ ažurirano 13. svi 2015. 09:18 ]

Tridesetpetero hrabrih i smjelih učenika željnih znanja, pustolovina i upoznavanja kulturne baštine krajeva Lijepe naše iz nastavnih mjesta Tübingen, Rottenburg am Neckar, Metzingen, Reutlingen, Sindelfingen, Stuttgart-Plieningen, Esslingen am Neckar, Göppingen, Eislingen an der Fils i Geislingen an der Steige od 29. travnja do 3. svibnja 2015. u pratnji učiteljica organizatorica izleta, Monike Majetić, Valerije Rogine i Julije Jović posjetili su glavni grad Hrvatske - Zagreb te najljepši dvorac Hrvatskog zagorja, dvorac Trakošćan. Izletu se pridružila i nekolicina roditelja.

 U četvrtak, 30, travnja 2015. učenici su upoznali vršnjake u Osnovnoj školi Pantovčak, školi domaćinu, gdje su proveli jedan dan na redovnoj nastavi. Sam program dočeka učenika hrvatske nastave u SR Njemačkoj započeo je dobrodošlicom ravnateljice Vesne Rak, prof. svim učenicima, a uslijedio je program učenika Osnovne škole Pantovčak koji su za učenike-goste pripremili učitelji, stručni suradnici i učenici Osnovne škole Pantovčak.

Sve prisutne pozdravila je i viša stručna savjetnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Jasna Aničić, prof. te u svom govoru istaknula da je ovo prvi, na ovaj način organizirani, susret učenika iz Hrvatske i učenika koji u Saveznoj Republici Njemačkoj pohađaju nastavu hrvatskog jezika i kulture kao materinjeg jezika.

Učiteljica Monika Majetić, od koje je ideja za ovaj projekt potekla, u ime svih učitelja i roditelja Koordinacije Stuttgart u Baden-Württembergu zahvalila se na suradnji i gostoprimstvu s željom da se ovakvi susreti nastave i u budućnosti.

Osnovna škola Pantovčak za ovu prigodu pripremila je integrirani nastavni dan te prilagodila svoj dnevni raspored kako bi učenici iz Njemačke dobili stvarnu sliku jednog nastavnog dana u Hrvatskoj. Nije bilo jednostavno integrirati njemačke učenike u hrvatsku nastavu, a zaslugom domaćina radni dan je završen s puno pozitivnih dojmova kod sve djece koja su sudjelovala u ovom projektu.

Učenici razredne nastave sudjelovali su na integriranoj nastavi za vrijeme koje su izrađivali zagrebačke vedete (puzzle), sapune, licitarska srca, matematički Čovječe, ne ljuti se. Učenici viših razreda upoznali su se s obradom lektire i gramatike hrvatskog jezika, glagoljicom, povijesti Zagreba, igrama riječima na engleskom jeziku, izradom straničnika za knjige, kao i s učenjem njemačkog jezika kao stranog jezika.

Za učenike hrvatske nastave uslijedilo je upoznavanje stare gradske jezgre grada Zagreba pod stručnim vodstvom učiteljica Julije Jović, Valerije Rogine i Monike Majetić. Učenici su tako 30. travnja 2015. nakon završetka  nastave u Osnovnoj školi Pantovčak upoznali Kaptol, Gradec i Donji grad. Razgled Gornjeg grada započeo je šetnjom po najpoznatijoj i najdužoj zagrebačkoj ulici, Ilici, a nastavio se vožnjom u uspinjači koja povezuje Gornji i Donji grad. Učenici i roditelji prošetali su Strossmayerovim šetalištem, fotografirali se s Antunom Gustavom Matošem, upoznali kulu Lotrščak i legendu o Gričkom topu.

Na Gornjem gradu ili Gradecu učenici su naučili ponešto o svakom kulturnom dobru. Glavni trg Gradeca je Trg svetog Marka. Na trgu su učenici upoznali crkvu svetog Marka, sjedište Hrvatskog sabora i Vlade, Banske dvore, te drugu poznatu crkvu Gornjeg grada, baroknu crkvu svete Katarine te bivši kompleks isusovačkog samostana koji danas predstavlja sjedište galerije Klovićevi dvori. Spuštanjem do Dolca učenici su posjetili Kamenita vrata, jedina očuvana gradska vrata na istočnoj strani Gradeca, upoznali mračnu povijest kratke ulice Krvavi most, prošetali Tkalčićevom ulicom i upoznali se s Marijom Jurić Zagorkom, najpoznatijom zagrebačkom spisateljicom. U predjelu Dolac učenici su prošetali i Tržnicom Dolac te se popeli do Kaptola. Na Kaptolu su učenici posjetili Katedralu obnovljenu u neogotičkom stilu nakon velikog potresa i posvećene ostatke Alojzija Stepinca kojeg je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim. S Kaptola su se učenici spustili u Donji Grad na Trg bana Josipa Jelačića gdje su osim bana upoznali i uvježbali orijentaciju u gradu Zagrebu prema maketi strogog centra grada Zagreba koja je postavljena na samome početku Trga bana Josipa Jelačića prilazom s Katedrale.  

U petak, 1. svibnja učenici su se zaputili u daljnje upoznavanje grada. Zaputili smo se do Trga hrvatskih velikana na kojem se nalazi Hrvatska narodna banka,  te uz uzbudljivu vožnju tramvajem Draškovićevom vidjeli i Sheraton, jedan od najpoznatijih hotela u Zagrebu, stigli do Glavnog kolodvora gdje su učenici upoznali Trg kralja Tomislava, Umjetnički paviljon, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti- HAZU te sjedište Knjižnica grada Zagreba . Učenici su nakon razgleda u CineStar kinu u Branimir centru pogledali projekciju filma Ljubav ili smrt, snimljenom prema posljednjem romanu iz serijala romana o dječaku Ratku Miliću, zvanom Koko, poznatog dječjeg književnika Ivana Kušana. Nakon projekcije učenici su se uputili na Zrinjevac, a zatim kroz Importanne pothodnik sve do novih fontana pred Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom i Koncertnom dvoranom Vatroslav Lisinski. Nakon razgleda NSK i fontana te zasluženog ručka, učenici su se tramvajem zaputili prema Zoološkom vrtu na Maksimiru gdje su osim životinjskog bogatstva Hrvatske upoznali i životinje iz egzotičnih krajeva, te vidjeli kako se hrane morski lavovi, a iz razgovora s učenicima saznali smo da su im se najviše svidjele hrvatske zmije. Uz Zoološki vrt, učenici su prošetali i parkom Maksimir te upoznali i stadion na Maksimiru.

U subotu, 2. svibnja zaputili smo se još jednom prema Donjem gradu i Trgu bana Josipa Jelačića, te tramvajem krenuli prema Trgu maršala Tita. Na Trgu maršala Tita učenici su upoznali Muzej za umjetnost i obrt, novu zgradu  i sjedište Glazbene akademije, Hrvatsko narodno kazalište izgrađeno u neobaroknom stilu, sjedište Rektorata Sveučilišta u Zagrebu – Pravni fakultet, te poznatu Meštrovićevu skulpturu Zdenac života. Nastavili smo šetnjom do Mimare, najpoznatije galerije slika i umjetnina, te sve do Cibone – spomena na najpoznatijeg hrvatskog košarkaša Dražena Petrovića. Slijedio je razgled Tehničkog muzeja uz stručno vodstvo kustosa. Za učenike  i roditelje iz Njemačke pokrenuti su parni strojevi što je izazvalo sveopće uzbuđenje. Šetnjom kroz Tehnički muzej učenici su upoznali područja prometa i prometnih sredstava u Hrvatskoj, uslijedilo je pustolovno spuštanje u rudnik svete Barbare, zaštitnice rudara, poznate ugljenokope Hrvatskog zagorja, idilični razgled i upoznavanje zviježđa u Planetariju te odvažno i hrabro eksperimentiranje učenika s izmjeničnom strujom u radnom kabinetu Nikole Tesle, uz naravno, stručno vodstvo kustosa muzeja. Nakon večere učenici su  zaslugom učiteljica i voditelja restorana upoznali  i hrvatskog pjevača Thompsona te se s glazbenikom i fotografirali uoči samog koncerta glazbenika  na Trgu bana Josipa Jelačića. Svi hrabri i odmorni učenici prisustvovali su i početku samog koncerta pjevača na koji smo osobno pozvani.

U nedjelju, 3. svibnja učenici i roditelji su na povratku iz Zagreba posjetili najljepši dvorac Hrvatskog zagorja, dvor Trakošćan. Razgled dvorca uslijedio je uz stručno vodstvo učiteljice Valerije Rogine. Učenici su uz kratak povijesni pregled i razloge nastajanja dvorca i perivoja uz dvorac koji čine park šuma i jezero, upoznali i legende o najpoznatijim vlasnicima dvorca, grofovima Drašković, legende o samom nastanku imena dvorca (vitezovi Drachenstein ili Zmajeva stijena) te se susreli i s načinom života grofova Drašković. Učenicima se posebno svidjela Lovačka soba u kojoj se nalaze trofeji iz lovačkih pohoda, Viteška  dvorana u kojoj su se nalazila dva viteška oklopa koja su težila čak i do 20 kilograma, Spavaća soba s mnogo manjim krevetom zbog nižeg rasta ljudi u 16. stoljeću, ali i spavanja u sjedećem položaju te Oružarnica u kojoj se nalazi zbirka oružja iz 16. stoljeća,  sve do borbe kod Leipziga 1813. za austrijskog cara protiv Napoleona u kojoj je Napoleon doživio najveći poraz, a tome su pridonijeli i grofovi Drašković. Sam dvorac čine četiri razine: visoko i nisko prizemlje, prvi i drugi kat. Prostorije na prvome i drugome katu učenicima su dale doživljaj života obitelji Drašković od renesanse do neoklasicizma što je većinom vidljivo kroz drugačiji dizajn prostora i namještaja soba, dok su  se u visokom prizemlju i dijelom na prvome katu nalazile prostorije koje nam daju prikaz aktivnosti obitelji, biblioteka, galerija fotografija, galerija slika, galerija portreta grofice Julijane, a u niskom prizemlju dvorska kuhinja i oružarnica. Učenici su također i zaželjeli svoje želje kod bunara želja za koje se nadamo da će im se ostvariti ukoliko ih nikome ne kažu jer takvo je pravilo bunara želja. Iz dvorske kuhinje učenici su na vidikovcu dvorca još jednom mogli uživati u prekrasnom perivoju koji okružuje dvorac, te vidjeti i novoobnovljeni hotel Trakošćan, a tim perivojem kasnije smo i prošetali. U perivoju je smještena i kapelica u kojoj se i danas održavaju vjenčanja zbog romantičnog ugođaja kojeg šire dvorac i perivoj.

Za sam kraj službenog dijela izleta učenici su uz idilu dvorca Trakošćan uživali i u sladoledu kojim ih je počastio Školski odbor Koordinacije Stuttgart. Školski odbor sufinancirao je i cijene ulaznica, ručak učenika u Osnovnoj školi Pantovčak te darove za učenike i učitelje Osnovne škole Pantovčak.


Ovakva suradnja bi se trebala nastaviti na svim razinama jer su se Zagreb i svi njegovi građani iskazali kao izvrsni domaćini, kao i zaposlenici muzeja dvorca Trakošćan, a sigurni smo da bi to vrijedilo i za sve ostale dijelove Hrvatske.

Sam izlet medijski je popraćen na web portalu Fenix magazina: http://fenix-magazin.com/152477/ucenici-hrvatske-nastave-iz-baden-wurttemberga-posjetili-zagreb/,

na web portalu Croexpress-a: http://croexpress.eu/vijest.php?vijest=3912, te u radioemisiji Glas domovine Hrvatskog radija 1 koja se emitirala 30. travnja uoči posjeta Osnovnoj školi Pantovčak.

Fotografije izleta možete pogledati ovdje: Izlet u Zagreb, 2015.

Comments