Obavijesti‎ > ‎

Dani hrvatskoga jezika u Schwäbisch Hallu, Stuttgart Westu i Stuttgart Südu

objavio 25. lip 2015. 12:56 hrvatska nastava Stuttgart

Učenici hrvatske škole u Schwäbisch Hallu i Stuttgartu ove su godine povodom obilježavanja Dana hrvatskoga jezika učili o važnosti i očuvanju baštine hrvatskoga jezika. Učenici su različitim vježbama i igrama upoznavali, istraživali i učili o hrvatskome jeziku. Pokušali su objasniti koji im je bio prvi jezik na kojem su progovorili, koji su poslije naučili u vrtiću i školi, zatim na kojem jeziku sanjaju, razmišljaju da bi shvatili što znači materinski jezik.

Učenici prve razine pjevali su poznatu francusku pjesmu Frére Jacques na engleskom, francuskom, talijanskom i njemačkom jeziku. Naučili su ju pjevati i na hrvatskome. Kroz igru su usvajali i hrvatske nazive za nazive država, imena naroda i jezika.

Učenici druge i treće razine obogatili su svoje znanje o trima narječjima u hrvatskome jeziku. Slušali su pjesme, govore i recitacije iz svih dijelova Lijepe Naše i potom su pokušavali odgonetnuti u kojem se dijelu Hrvatske kaže prozor, u kojem ponistra, a u kojem oblok. Osim toga naučili su što je hrvatski narodni preporod i upoznali njegove najvažnije predstavnike. Fotografije možete pogledati ovdje: Dani hrvatskoga jezika u Schwäbisch Hallu, Stuttgart Westu i Stuttgart Südu, 2015.
Comments