Obavijesti‎ > ‎

„Kro-a-porter“ u Hrvatskoj školi

objavio 1. svi 2013. 13:46 hrvatska nastava Stuttgart

Školske radionice interpretacija narodnih nošnji

Od 4. do 22. ožujka 2013. učenici nastavnih mjesta Fellbach, Winnenden, Backnang i Waiblingen sudjelovali su u kreativnom projektu simbolično nazvanom Kro-a-porter. Riječ je o radionici interpretacije i izrade tradicionalnih vezova viđenih na narodnim nošnjama iz različitih hrvatskih regija na bijelim pamučnim majicama.

Radionici je prethodio „teorijski“ uvod o nošnjama i njihovim specifičnostima za određeno podneblje. Djeca su potom odabrala jedan motiv i transponirala ga na željeni odjevni predmet. Osim pojednostavljene verzije oslikavanja , djeca su koristila i različite šljokice, perlice, a njihova kreativnost nije znala granice.

Cilj radionice bio je dati uvid u kulturnu baštinu nošnji, ali i povezati temu sa suvremenom odjećom i koju je funkciju odjeća imala tada, a koju ima sada. Koju poruku odašilje odjeća koju nosimo, možemo li noseći neke „tradicionalne“ motive i dalje biti moderni, drugačiji, primijećeni?

Iako su majice edukativne, dizajnom su prilagođene učenicima koji bi ih mogli nositi i u svoje slobodno vrijeme, a interesantnim spojem vizualnog i verbalnog na glagoljici pobuđuju znatiželju te podsjećaju javnost na hrvatske zanimljivosti i bogatstvo nošnji. Dizajn je dijelom preuzet iz konteksta povijesti, a dijelom prilagođen urbanom vizualnom jeziku, a rezultat dječje zadovoljstvo i oslobađanje kretaivnih potencijala.

Fotografije možete pogledati ovdje: „Kro-a-porter“ u Hrvatskoj školi

Comments