Koordinacija Stuttgart


1000 učenica i učenika

53 škola

12 učiteljica i učitelja


Hrvatsku nastavu u inozemstvu organizira i financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, a školske vlasti u SR Njemačkoj daju financijsku potporu Ministarstvu prema iskazanom broj učenika. Najviše iseljenih hrvatskih državljana, njih 79 000 registriranih, živi u Njemačkoj na području pokrajine Baden-Württemberg u kojoj djeluje Generalni konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u Stuttgartu. Zbog mnoštva iseljenih Hrvata, na tom prostoru aktivno djeluju čak tri koordinacije hrvatske škole – Mannheim (koordinatorica Dragana Ivanković), Stuttgart (koordinatorica Marija Prpić) i Ulm (koordinatorica Štefica Delija). Nastavu u više od 100 njemačkih škola predaje 28 učitelja i učiteljica. 

Hrvatska nastava na području Stuttgarta počela je s djelovanjem 1990. godine, dok to još nije bilo u mogućnosti u svim zemljama, ponajprije zbog susretljivosti i razumijevanja vlasti SR Njemačke, ali i zalaganja i upornosti Hrvata koji žive na tom području.

U Koordinaciji Stuttgart zaposleno je 12 učiteljica i učitelja, koji su raspoređeni na 53 nastavnih mjesta (škola) u Stuttgartu i njegovoj široj okolici. Školu pohađa oko 1000 učenika uzrasta od prvog do trinaestog razreda.

Radu Koordinacije Stuttgart uvelike pripomažu roditelji koji sudjeluju u radu roditeljskih vijeća i školskih odbora, plaćaju participaciju i uključuju se u izvannastavne aktivnosti. Djelatnici Koordinacije uspješno surađuju i s hrvatskim katoličkim zajednicama na području Stuttgarta kao i s mnogobrojnim hrvatskim udrugama.